Isolution

29 - 01 - 2018

Τι κάνει ένα συστατικό τροφίμων “φυσικό”;

soup-month1Πότε ένα συστατικό τροφίμων θεωρείται ως “φυσικό”; Μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε διεθνώς αποδεκτός ορισμός ενός “φυσικού” συστατικού τροφίμων, αλλά μια νέα Τεχνική Προδιαγραφή ISO θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών να μιλούν την ίδια γλώσσα.

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον των καταναλωτών για όλα τα “φυσικά” πράγματα, αυτό που πραγματικά αποτελεί ένα “φυσικό” συστατικό τροφίμων είναι εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης. Εκτός από μερικές προσπάθειες της Επιτροπής Codex Alimentarius στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δεν υπήρξαν διεθνώς συμφωνημένες απαιτήσεις όσον αφορά τα φυσικά συστατικά τροφίμων και τις διαδικασίες τροφίμων – δηλαδή, μέχρι την εμφάνιση των τεχνικών προδιαγραφών ISO / TS 19657: 2017, Ορισμοί και τεχνικά κριτήρια για τα συστατικά τροφίμων να θεωρούνται φυσικά.

Σκοπός του ISO/TS 19657 είναι να παράσχει τα απαραίτητα κριτήρια για τα συστατικά τροφίμων να θεωρούνται ως “φυσικά”, τα οποία οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και οι δημόσιες αρχές μπορούν να κάνουν παγκοσμίως αναφορά σε μια εποχή που τα εμπορεύματα εμπορεύονται ελεύθερα σε όλο τον κόσμο.

Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, η απουσία τέτοιων κριτηρίων οδήγησε ακόμη και σε αγωγές. Το νέο πρότυπο ISO / TS 19657 προτείνει ως εκ τούτου κριτήρια για τις επικοινωνίες μεταξύ επιχειρήσεων σχετικά με τα συστατικά τροφίμων που θεωρούνται “φυσικά”, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού και τη διασφάλιση δίκαιων επιχειρηματικών πρακτικών στο πλαίσιο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν ισχύει για την επικοινωνία προϊόντων με τους καταναλωτές, όπως ετικέτες συσκευασιών.

Ο Dominique Taeymans, σύμβουλος της ομάδας εργασίας που ανέπτυξε τις τεχνικές προδιαγραφές, εξηγεί: “Αυτή η τεχνική προδιαγραφή περιέχει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών να μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτό δεν είναι ένα απλό θέμα, οπότε η παροχή στους επαγγελματίες μιας κοινής βάσης είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ».

Το ISO / TS 19657 καλύπτει τις ανάγκες όλων των εταιρειών τροφίμων και ποτών και κατασκευαστών συστατικών τροφίμων ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητά τους. Αυτό το έγγραφο τεχνικών προδιαγραφών θα βοηθήσει στην εξασφάλιση δίκαιων πρακτικών σε όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις.

[Πηγή: iso.org]