Isolution

30 - 01 - 2018

Οι λοιμώξεις από την Listeria αυξάνονται στις ευάλωτες ομάδες

ListeriaRTEΟι περιπτώσεις Listeria έχουν αυξηθεί μεταξύ δύο ομάδων του πληθυσμού: άτομα άνω των 75 ετών και γυναίκες ηλικίας 25-44 ετών (που πιστεύεται ότι σχετίζονται κυρίως με την εγκυμοσύνη). Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μιας επιστημονικής γνώμης της EFSA σχετικά με τη Listeria monocytogenes και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση μολυσμένων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Η γνωμοδότηση καλύπτει την περίοδο 2008-2015.

Οι εμπειρογνώμονες άρχισαν να επεξεργάζονται την Scientific Opinion (επιστημονική γνώμη) μετά τη συνοπτική έκθεση της ΕΕ για τις ζωονοσογόνες νόσους που οφείλεται σε τρόφιμα το 2015, εντοπίζοντας μια αυξανόμενη τάση λιστερίωσης κατά την περίοδο 2009-2013.

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λιστερίωσης στους ηλικιωμένους πιθανότατα συνδέεται με το αυξημένο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών με υποκείμενες συνθήκες υγείας, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Η αύξηση της κατανάλωσης έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων και η βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης σε ορισμένα κράτη μέλη μπορεί επίσης να έχουν συμβάλει στην τάση αυτή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται μέσω της κατανάλωσης έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, όπως καπνιστό και ωριμασμένο ψάρι, θερμικά επεξεργασμένο κρέας και μαλακό και ημι-μαλακό τυρί. Ωστόσο, άλλα τρόφιμα – όπως οι παρασκευασμένες σαλάτες – μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης οφείλεται στην ανάπτυξη της Listeria monocytogenes σε τρόφιμα που παρασκευάζονται και αποθηκεύονται στο σπίτι στο ψυγείο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης καλών πρακτικών υγιεινής, όπως ο σεβασμός των συνιστώμενων θερμοκρασιών και χρόνων αποθήκευσης. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμβουλεύουν ότι τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο κάτω των 5 ° C.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο Listeria monocytogenes contamination of ready-to-eat foods and the risk for human health in the EU εδώ.

[Πηγή: efsa.europa.eu]