Isolution

5 - 03 - 2012

Ε.Ε. και Η.Π.Α.: Ιστορική Συμφωνία για το Εμπόριο των Βιολογικών Προϊόντων

Από την 1η Ιουνίου 2012, τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιημένα στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούν να πωλούνται εκατέρωθεν χωρίς κανένα εμπόδιο. Η συμφωνία αυτή υπογράφει στις 15 Φεβρουαρίου 2012 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης βιολογικών προϊόντων BioFach World Organic Fair.

Η εταιρική αυτή σχέση, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στον κόσμο παραγωγών βιολογικών προϊόντων, θα αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, προς όφελος του αναπτυσσόμενου αυτού κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της Βιολογικής Γεωργίας σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου και αυξάνεται συνεχώς.

Μέχρι πρότινος, οι καλλιεργητές και οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους και στις δύο πλευρές του Αντλαντικού χρειάζονταν ξεχωριστές πιστοποιήσεις με βάση δύο πρότυπα, γεγονός που σήμαινε διπλό κόστος.

Με την εταιρική σχέση εξαλείφονται σημαντικά εμπόδια, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίου μεγέθους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, ενώ θα επιτρέπεται και η πώληση κρέατος, δημητριακών ή κρασιού που πληρεί τις προϋποθέσεις.

Πλέον, Ευρωπαϊκή Ένωση και Η.Π.Α. έκριναν πως τα προγράμματά τους είναι ισοδύναμα, εκτός από την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών. Στις Η.Π.Α. απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών εκτός εάν πρόκειται για αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών βακτηριακών λοιμώξεων σε βιολογικές καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς. Στην Ευρώπη, τα αντιβιοτικά επιτρέπονται μόνο για την αγωγή μολυσμένων ζώων.

Επομένως, για όλα τα προϊόντα που αφορά η νέα εταιρική σχέση θα πρέπει να πιστοποιείται ότι δε γίνεται χρήση αντιβιοτικών και να υπάρχει πιστοποιητικό εξαγωγής με την ένδειξη ότι είναι βιολογικά. Με το έγγραφο αυτό θα δηλώνεται ο τόπος παραγωγής, θα ταυτοποιείται ο οργανισμός πιστοποίησης του βιολογικού προϊόντος, θα βεβαιώνεται ότι δε χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένες ουσίες και μέθοδοι, θα πιστοποιείται η τήρηση των όρων της εταιρικής σχέσης και θα καθίσταται δυνατή η ιχνηλάτηση των διακινούμενων προϊόντων.

Περισσότερες πληροφορίες: