Isolution

15 - 02 - 2012

Ανάλυση κίνδυνων συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων σε επιχείρηση διακίνησης αλιευμάτων

Σκοπός της εργασίας ήταν η διενέργεια ανάλυσης για τον προσδιορισμό μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων που απαιτούν έλεγχο, ο βαθμός ελέγχου που απαιτείται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων καθώς και η περιγραφή της τεχνικής ανάλυσης. Με την ανάλυση αξιολογούνται οι υφιστάμενοι κίνδυνοι και κατηγοριοποιούνται τα προληπτικά μέτρα ελέγχου με βάση το πρότυπο ISO 22000:2005 σε προαπαιτούμενα (PRPs), λειτουργικά προαπαιτούμενα προγράμματα (OPRPs) και κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCPs). Οι υπεύθυνοι όλων των επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να καταρτίζουν και να εφαρμόζουν, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 852/2004, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προγράμματα και διαδικασίες ασφάλειας των τροφίμων βάσει των αρχών HACCP.

Λέξεις κλειδιά: HACCP, σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, υγιεινή και ασφάλεια, αλιευτικό προϊόν

Κ. Δ. Σιαφαρίκας και Στ. Ψυχογυιού
Διαβάστε όλο το άρθρο