Isolution

25 - 01 - 2018

Πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την παρουσία παραγώγων υδροξυανθρακενίων στα τρόφιμα (αλόη, σέννα)

aloe verasennaΔελτίο τύπου της EFSA για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την παρουσία παραγώγων υδροξυανθρακενίων στα τρόφιμα (αλόη, σέννα)

Μερικές ενώσεις που ανήκουν σε μία ομάδα συστατικών φυτών που είναι γνωστά ως παράγωγα του υδροξυναθρακενίου μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη της EFSA για την αξιολόγηση της ασφάλειας αυτών όταν προστίθενται σε τρόφιμα.

Αυτή η ομάδα ενώσεων υπάρχει εκ φύσεως σε φυτά όπως τα διάφορα είδη αλόης και σέννας. Εκχυλίσματα αυτών που περιέχουν τις εν λόγω ενώσεις χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής για την καθαρτική τους δράση.

Το 2013 η EFSA επιβεβαίωσε ότι τα παράγωγα του υδροξυανθρακενίου στα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνέστησε την αποφυγή της χρήσης αυτών μακροχρόνια και σε μεγάλες δόσεις εξαιτίας πιθανών θεμάτων ασφάλειας αυτών. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να εξετάσει την ασφάλεια αυτών των συστατικών φυτών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, και να προτείνει ένα όριο ημερήσιας πρόσληψης που να μη σχετίζεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα η EFSA συμπέρανε ότι κάποια από τα παράγωγα του υδροξυανθρακενίου είναι γονοτοξικά (δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA). Συνεπώς, δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί ένα ασφαλές όριο ημερήσιας πρόσληψης. Σε μελέτες που περιλάμβαναν δοκιμές σε ζώα, κάποιες από τις εν λόγω ενώσεις έδειξαν ότι προκαλούν καρκίνο στο έντερο.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες αξιολόγησης των βοτάνων/ φυτών που αποτελούν πηγές αυτών των ενώσεων που έχουν γίνει από άλλους Ευρωπαϊκούς ή Διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και, πιο πρόσφατα, του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Οργανισμού για την Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας.

Η σχετική επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5090

 

Η σχετική ανακοίνωση της EFSA βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180123

[Πηγή: portal.efet.gr]