Isolution

20 - 09 - 2012

Τρόφιμα – Φυτοφάρμακα και η Νέα Εφαρμογή “APP”

Η Ομάδα PAN (Pesticide Action Network) μαζί με το site “What’s on my food” δημιούργησαν μια νέα εφαρμογή “APP”, η οποία αποκαλύπτει εάν στο φρούτο ή λαχανικό που θα καταναλώσουμε υπάρχουν υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε μορφή iPad, μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης Environmental Working Group (ΗΠΑ) πρόκειται για τη διαμόρφωση μιας λίστας με τα πλέον επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα προϊόντα όπως: φράουλες, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, σταφύλια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, γλυκές πατάτες, μαρούλια, λάχανα. Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη η κατάσταση διαφοροποιείται από κράτος σε κράτος. Δεν υπάρχουν ενιαίες κατευθύνσεις και κανόνες για τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, με τους οποίους θα ορίζεται ο απαραίτητος χρόνος μετά τη χρήση μιας φυτοπροστατευτικής ουσίας, ώστε το προϊόν να συγκομιστεί, να διοχετευθεί στην αγορά και να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Μεγαλύτερα και σοβαρότερα είναι τα προβλήματα για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης, όπου οι κανόνες και το επίπεδο των ελέγχων είναι λιγότερο αυστηροί.

Πάντως, τα πιο “σίγουρα” φρούτα είναι εκείνα με τη φλούδα, ανώ άλλα, όπως φράουλες και σαλάτες θα πρέπει να πλένονται με ιδιαίτερη προσοχή πριν καταναλωθούν.

Το 2010 στην Ευρώπη, χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 2 εκατ. τόνοι φυτοφαρμάκων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγκεκριμένα 800 περίπου φυτοφάρμακα. Για 73 από αυτά υπάρχουν κανόνες και νόμοι που προσδιορίζουν τη χρήση τους, ενώ για τα υπόλοιπα ο τρόπος χρήσης καθορίζεται από το κάθε κράτος μέλος.

Οι υπεύθυνοι της εφαρμογής δεν προβαίνουν σε εργαστηριακές αναλύσεις για τα προϊόντα που πρόκειται να καταναλωθούν, αλλά αρκούνται στο να δώσουν πληροφορίες και κατευθύνσεις για τον τύπο της δραστικής ουσίας που πιθανά έχει χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο προϊόν.

Πηγή: https://www.adnkronos.com/IGN/Daily_Life/Benessere/Alimenti-mela-al-pesticida-Te-lo-dice-la-app_313395870167.html