Isolution

2 - 02 - 2014

Το Ελληνικό Γιαούρτι και η Δικαστική Μάχη στην Αγγλία

Με νικήτρια την ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ έκλεισε οριστικά η δικαστική διαμάχη αυτής με την εταιρεία Chobani στην Αγγλία στις 28/01/2014.  Το Εφετείο Αγγλίας και Ουαλλίας απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Chobani κατά της απόφασης της 26ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, που εδρεύει στις Ην. Πολιτείες, δεν επιτρεπόταν να διαθέτει προϊόντα στη βρετανική αγορά με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Μάλιστα, με την ομόφωνη απόφαση των τριών δικαστών η Chobani δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης του Εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι:
• Το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
• Παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα με διαταγή του δικαστηρίου που απαγορεύουν στην Chobani την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yoghurt», στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
• H Chobani διατάχθηκε να πληρώσει για τα δικαστικά και νομικά έξοδα της ΦΑΓΕ για την έφεση, με ένα σημαντικό ποσό να είναι πληρωτέο άμεσα.

Περισσότερες πληροφορίες.