Isolution

4 - 11 - 2016

ΣΕΒ: Η ευελιξία στην αγορά εργασίας αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάκαμψης

εργασιαΣύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία- Οικονομία & Επιχειρήσεις του ΣΕΒ στις 03/11/16, η συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί  και στην Ελλάδα μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, με στόχο να αμβλυνθούν οι αρνητικές, στην απασχόληση, επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας δε μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο τα εισοδήματα. Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έδινε στην οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται για την ταχύτερη απορρόφηση της υψηλής ανεργίας, καθώς και τη συμπίεση των φαινομένων αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

Παρατηρείται, επίσης, μία ελαφριά βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά ταυτόχρονα οι προσδοκίες των επιχειρήσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να εκφράζουν απαισιοδοξία όσον αφορά κυρίως στην οικονομική τους κατάσταση και την  εξέλιξη της ανεργίας.

Η έκθεση Doing Business in 2017 καταγράφει για την Ελλάδα μια στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ώρα που άλλες χώρες καταβάλλουν πιο έντονα από ποτέ προσπάθειες ενίσχυσης ενός φιλικού προς τις επενδύσεις πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η συγκριτική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει στην προτελευταία θέση της ΕΕ28.

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία _ 3 Νοεμβρίου 2016 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

[Πηγή: sev.org.gr]