Isolution

18 - 07 - 2018

Ο ρόλος της γεωργίας στην πρόληψη της ανάπτυξης αντιμικροβιακής αντοχής

antimikrobiaki antoxiΗ δημόσια υγεία και η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων αντιμετωπίζουν σήμερα μια σοβαρή παγκόσμια απειλή: την αυξανόμενη εξάπλωση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Τι είναι η Αντιμικροβιακή Αντοχή;
Η αντιμικροβιακή αντοχή αναφέρεται σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα που καθίστανται ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Πώς τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά;
Αντιμικροβιακά, όπως τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη μικροβίων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Η αντιμικροβιακή αντοχή μπορεί να εμφανιστεί φυσικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά η υπερβολική χρήση και η κατάχρηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στον άνθρωπο και στη γεωργία επιταχύνουν την ανάπτυξη της αντιμικροβιακής αντοχής.

Ως αποτέλεσμα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία των κοινών λοιμώξεων γίνονται όλο και λιγότερο ισχυρά ή και άχρηστα.

Πώς εξαπλώνεται η Αντιμικροβιακή Αντοχή;
Τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά μπορούν να βρεθούν σε ανθρώπους, ζώα, τρόφιμα, νερό και το περιβάλλον.

Τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της τροφικής αλυσίδας και του περιβάλλοντος, μεταξύ ανθρώπων και ζώων  ή από άτομο σε άτομο.

Η επίδραση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Η αντιμικροβιακή αντοχή επηρεάζει:

1. Ανθρώπινη υγεία
Επειδή τα φάρμακα καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά οδηγώντας σε πιο σοβαρές ασθένειες, με περίπου 700.000 ανθρώπινους θανάτους κάθε χρόνο.

2. Προμήθεια τροφίμων και γεωργία
Επειδή οι απώλειες στην παραγωγή οδηγούν σε επισιτιστική ανασφάλεια και επειδή η κακή χρήση τους οδηγεί σε μη ασφαλή ή μολυσμένα τρόφιμα.

3. και το περιβάλλον, με μόλυνση του εδάφους και του νερού με υπολείμματα φαρμάκων και ανθεκτικά μικρόβια.

Τι χρειάζεται?
Μια παγκόσμια απειλή απαιτεί μια παγκόσμια ανταπόκριση που θα συγκεντρώνει όλους τους ανθρώπους και τους τομείς για να μειώσει τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στους ανθρώπους και τα ζώα και να τις χρησιμοποιήσει επιλεκτικά, με σύνεση και με υπευθυνότητα.

Μια παγκόσμια απειλή απαιτεί μια προσέγγιση “One Health” με όλους τους τομείς να συνεργάζονται:

1. Κτηνίατροι
Συνταγογραφώντας  φάρμακα υπεύθυνα και μόνο μετά από σωστή διάγνωση. και συμβουλεύοντας όποτε είναι δυνατό για εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιμικροβιακών, όπως τα εμβόλια.

2. Αγρότες
Μέσω κοινών και καλών γεωργικών πρακτικών, υπεύθυνη χρήση ποιοτικών αντιμικροβιακών ουσιών.

3. Παραγωγοί τροφίμων
Η παραγωγή, ο χειρισμός και η εμπορία τροφίμων υπό υγιεινές συνθήκες, με κατάλληλο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Εάν χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακά φάρμακα υπεύθυνα στη γεωργία, υποστηρίζουμε τη βιώσιμη επισιτιστική ασφάλεια και σώζουμε ζωές.

Παρακολουθείστε το παρακάτω video που αφορά στο ρόλο της γεωργίας στην πρόληψη της ανάπτυξης αντιμικροβιακής αντοχής.

Πηγή: [fao.org]