Isolution

30 - 11 - 2017

Νέο Πρότυπο ISO για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης

land degretationΗ κατανάλωσή μας από τα φυσικά αποθέματα της γης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και το ένα τρίτο της γης του πλανήτη έχει υποβαθμιστεί σοβαρά. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για την πολιτική διαχείρισης του εδάφους, τον προγραμματισμό και τις πρακτικές.

Ένα νέο πρότυπο ISO θα βοηθήσει τους διαχειριστές γης σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης. Το πρόσφατο δημοσιευμένο πρότυπο ISO 14055-1: 2017, Περιβαλλοντική διαχείριση – Κατευθυντήριες γραμμές για την καθιέρωση ορθών πρακτικών για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης και της απερήμωσης – Μέρος 1: Πλαίσιο ορθών πρακτικών, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ορθών πρακτικών για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης και της απερήμωσης σε άνυδρες και άγονες περιοχές.

Το πρότυπο αναφέρεται σε ενέργειες ή παρεμβάσεις που έχουν αναληφθεί με σκοπό την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση της υποβάθμισης της γης ή, όπου η γη έχει ήδη υποβαθμιστεί, βοηθώντας την ανάκτηση της για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της υγείας των οικοσυστημάτων.

Επειδή η διαχείριση του χερσαίου κεφαλαίου μας έχει άμεσες επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό διαβίωσης και στην υγεία, το πρότυπο καλύπτει τα διάφορα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό καλών πρακτικών, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαχείριση των δασών και οι γεωργικές πρακτικές, μεταξύ άλλων.

Το ISO 14055-1 θα χρησιμεύσει ως χρήσιμο εργαλείο για τους διαχειριστές γης, τους χρήστες γης, τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες και τους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς καθώς και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διαχείριση των πόρων της γης για οικολογικούς, παραγωγικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Υποστηρίζει μια θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά προς μια πιο βιώσιμη χρήση της γης και αποσκοπεί στη συμπλήρωση και υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD).

Το ISO 14055-1 και το συμπλήρωμα του, το μελλοντικό πρότυπο ISO / TR 14055-2, το οποίο παρέχει περιφερειακές εφαρμογές των αρχών στο Μέρος 1, θα συμβάλει στην επίτευξη του Στόχου 15 της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των χερσαίων οικοσυστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελπίζουμε να φτάσουμε σε ένα “land-degradation-neutral world” έως το έτος 2030.

[Πηγή: iso.org]