Isolution

27 - 02 - 2014

«Κώδικας συμπεριφοράς» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ενώσεις επιχειρήσεων

Οδηγό για τις ενώσεις επιχειρήσεων εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφεύγουν συμπεριφορές που ενδέχεται να τις φέρουν αντιμέτωπες με τις διατάξεις του δικαίου του ανταγωνισμού.

Τον οδηγό απέστειλε σε εκατοντάδες επαγγελματικές ενώσεις και ενώσεις επιχειρήσεων,  σωματεία, ομοσπονδίες, επιμελητήρια κλπ. Στον οδηγό που έχει το ρόλο «κώδικα συμπεριφοράς» τονίζεται πως με δεδομένο ότι οι επαγγελματικές ενώσεις προσφέρουν μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην αγορά, οι ενέργειές τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά στους κανόνες ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις που αφορούσαν σε συμπεριφορές ενώσεων επιχειρήσεων και έχει επιβάλει σχετικές κυρώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως τονίζεται στον οδηγό  τόσο οι ενώσεις, όσο και τα εκτελεστικά στελέχη που τις εκπροσωπούν, πρέπει να έχουν υπόψη ότι οι ενέργειές τους ενδέχεται να παραβιάσουν το δίκαιο του ανταγωνισμού στο βαθμό που μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, κυρίως μέσω της προσπάθειας καθιέρωσης ενιαίας συμπεριφοράς των μελών τους, καθώς και άλλων μερών.

Πρέπει να σημειωθεί πως το δίκαιο του ανταγωνισμού δεν εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις -μέλη των ενώσεων αυτών, καθώς οι ίδιες οι ενώσεις, στο βαθμό που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, υπόκεινται, επίσης, στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Διαβάστε εδώ τον Οδηγό.