Isolution

21 - 12 - 2012

Κατευθυντήριες Οδηγίες Διαχείρισης Αποβλήτων Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων

Η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε στη σύνταξη κατευθυντήριας οδηγίας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία αναφέρεται στις εξής διαδικασίες:

Α) Διαχείρισης των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τη χρήση τους και το άδειασμα του περιεχομένου τους

Β) Διαχείρισης συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τη χρήση τους

Γ) Διαχείρισης του πλεονάζοντος ψεκαστικού διαλύματος

Η οδηγία απευθύνεται προς τις Περιφέρειες της χώρας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, ως αρμόδιες αρχές ελέγχου, με την επισήμανση για ευρεία γνωστοποίησή της στα καταστήματα εμπορίας ΦΠΠ και στους τελικούς χρήστες (αγρότες).

Εντός της οδηγίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρει επίσης πως “Η ανάγκη για ευρεία γνωστοποίηση της κατευθυντήριας οδηγίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους έγκειται στον αυξανόμενο κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση συσκευασιών με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή πλεονάζοντος ψεκαστικού διαλύματος. 
Τα μέτρα της παρούσας κατευθυντήριας οδηγίας ισχύουν και για τους μη επαγγελματίες χρήστες, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακατάλληλου χειρισμού από τη συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, λόγω ελλιπούς γνώσης.”

Διαβάστε Ολόκληρη την Οδηγία.