Isolution

25 - 09 - 2012

Θέλετε να κόψετε το Τσιγάρο; Τρώτε Φρούτα & Λαχανικά

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research και διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθάει στο σταμάτημα του καπνίσματος. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.000 καπνιστές, άνω των 25 ετών. Αποτέλεσμα; Οι ερευνητές κατέγραψαν ένα στενό δεσμό μεταξύ της δίαιτας αυτών των προσώπων -με ειδικές αναφορές στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών- και τη μείωση ή και τη διακοπή του καπνίσματος.

Γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες –εξήγησε ο Gary A. Giovino, ερευνητής, επικεφαλής της δημοσιευμένης μελέτης και στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research- πως όποιος έκοψε το κάπνισμα, τους πρώτους έξι μήνες καταναλώνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, από όποιον καπνίζει. Δεν γνωρίζαμε ότι οι καπνιστές που τρώνε φρούτα και λαχανικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα, τουλάχιστον για ένα μήνα. Αυτό ανεξάρτητα από φύλλο, ηλικία, εκπαίδευση ή άλλους παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν την επιλογή της διακοπής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια δίαιτα βασισμένη στη συχνή κατανάλωση φρούτων, πλούσια σε ίνες, δημιουργεί αίσθηση κορεσμού και αυτό συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα. Ακόμη, τα φρούτα και τα λαχανικά χειροτερεύουν τη γεύση του καπνού, ενώ άλλες τροφές και ποτά όπως το κρέας και ο καφές, τείνουν να τη βελτιώνουν.

Εάν είστε καπνιστές, σήμερα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να τρέφεστε πιο υγιεινά, αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.buffalo.edu/news/13487