Isolution

22 - 05 - 2017

Ασφάλεια Τροφίμων: πιο απλοί Κανόνες που προτείνονται για μικρούς Λιανοπωλητές

kreopoleioΗ Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πρότεινε μια απλοποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, όπως τα παντοπωλεία/μανάβικα, τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία. Η προσέγγιση περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό των πιο σχετικών βιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων, τις δραστηριότητες ή τις πρακτικές που καθιστούν πιο πιθανή την εμφάνιση κινδύνων και τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου.

Ένας συνδυασμός διαχειριστικών, οργανωτικών και τεχνικών εμποδίων οδηγεί στο γεγονός ότι πολλοί μικροί έμποροι λιανικής πώλησης τροφίμων δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS). Ειδικότερα, η εφαρμογή συχνά σχεδίων πολύπλοκων αναλύσεων κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) μπορεί να υπερβαίνει το δυναμικό των επιχειρήσεων που μπορεί να απασχολούν ελάχιστους υπαλλήλους.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η EFSA έχει αναπτύξει απλά food safety management systems (FSMS) για πέντε είδη μικρών επιχειρήσεων τροφίμων – κρεοπωλείο, παντοπωλείο/μανάβικο, αρτοποιείο, ψαράδικο και κατάστημα με παγωτά – που είναι εύκολο να κατανοηθούν και να εφαρμοστούν.

Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί διαγράμματα ροής για να συνοψίσει τα στάδια της παραγωγής, ένα συνοδευτικό ερωτηματολόγιο και απλούς πίνακες για να οδηγήσουν τους λιανοπωλητές μέσω της διαδικασίας διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων από τον εντοπισμό των κινδύνων στα μέτρα ελέγχου.

Η Marta Hugas, επικεφαλής της μονάδας βιολογικών κινδύνων και μολυσματικών ουσιών της EFSA, δήλωσε: “Ορισμένες πτυχές των ισχυόντων κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις, ιδίως όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι ή παρουσιάζεται έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης.

“Αυτή η απλούστερη προσέγγιση, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ζήτησε να αναπτύξουμε, θα διευκολύνει τους συγκεκριμένους λιανοπωλητές να εντοπίζουν τους κινδύνους και να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπισή τους. Είναι μια πρακτική απάντηση σε ένα γνωστό πρόβλημα που θα μπορούσε να ωφελήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων. “

Το βελτιωμένο σύστημα σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι λιανοπωλητές δεν απαιτείται να έχουν λεπτομερή γνώση συγκεκριμένων κινδύνων. Πρέπει μόνο να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν βιολογικοί, χημικοί και φυσικοί κίνδυνοι ή αλλεργιογόνα και ότι η μη ανάληψη βασικών δραστηριοτήτων ελέγχου – όπως η σωστή αποθήκευση με απλή ψύξη ή ο διαχωρισμός των ωμών από τα μαγειρεμένα προϊόντα – θα μπορούσε να αυξήσει την έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο.

Η κλασική προσέγγιση της κατάταξης και της ιεράρχησης των κινδύνων, η οποία συνήθως απαιτείται πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα ελέγχου, έχει αφαιρεθεί.

Για να διαβάσετε τις “Προσεγγίσεις ανάλυσης κινδύνου για ορισμένες μικρές εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης, ενόψει της εφαρμογής των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων” της EFSA, πατήστε εδώ.

[Πηγή: efsa.europa.eu]