Μέσω Δελτίου Τύπου στις 22/09/2017 το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε πως με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών στόχων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας- τμήματος Υγιεινής Περιβάλλοντος- για την πρόληψη των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία αναλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεις εφαρμογής της καταστατικής του αρμοδιότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της χώρας.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 2015/1787/ΕΕ « περί τροποποίησης των παρατημάτων ΙΙ και ΙΙΙ της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», με αποκλειστική προθεσμία ενσωμάτωσης (Δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο) την 27.10.2017 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Γ1(δ)/ΓΠοικ.67322/6.9.2017 Υγειονομική Διάταξη- Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 3282/Β/19.9.2017) με θέμα: « Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 3ης Νοεμβρίου 1998 όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015)».
Με τη εν λόγω ΚΥΑ:
- καθορίζονται χημικές, φυσικές και μικροβιολογικές παράμετροι παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθώς και οι αντίστοιχες ανώτατες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις τους (οι παραμετρικές τους τιμές)
- αναδιατυπώνεται και συμπληρώνεται το κυρίως σώμα της ΚΥΑ 2600/2001, όπως ισχύει
- ενσωματώνεται πλήρως στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2015/1787/ΕΕ της 6ης Οκτωβρίου 2015 για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III της οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης
- και γενικότερα διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στη ρύπανση ή/και μόλυνση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με τη λήψη μέτρων ώστε να είναι καθαρό και υγιεινό.
Συγκεκριμένα, το νερό για ανθρώπινη κατανάλωση, το οποίο ορίζεται ως το νερό που προορίζεται για πόση, μαγείρεμα, παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία τροφίμων, καθώς και το νερό που έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που ίσχυαν μέχρι σήμερα όσον αφορά τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους, με τις ακόλουθες – ουσιαστικές – τροποποιήσεις:
• Η νέα Υπουργική Απόφαση ενσωματώνει πλέον τον έλεγχο των βακτηριδίων της λεγεωνέλλας (παραμετρική τιμή: 1000 cfu/L) και της πυοκυανικής ψευδομονάδας (Pseudomonas aeruginosa) (παραμετρική τιμή: 0 cfu/100 ml) σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης που κυκλοφορεί στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας.
• Επιπλέον, στο νερό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων θα πρέπει να εξετάζεται η παρουσία των λεγεωνελλών.
• Τέλος, ορίζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Νομοθεσία, μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση για το εξασθενές χρώμιο (<50 μg/L), το οποίο θα πρέπει πλέον να παρακολουθείται συστηματικά.
Η νέα ΥΑ επιβάλλει οι μέθοδοι ανάλυσης των εξεταζόμενων μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων να επικυρώνονται σε προκαθορισμένα όρια ανίχνευσης, εκλεκτικότητας / επιλεκτικότητας, επαναληψιμότητας, αναπαραγωγιμότητας και γραμμικότητας και να τεκμηριώνονται σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17025 ή άλλα ισοδύναμα πρότυπα αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο.
[Πηγή: moh.gov.gr]