να μπορεί να αποδείξει την ικανότητα του να παρέχει με συνέπεια υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών και τις εφαρμοστέες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις
να επιδιώκει την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας διεργασίες για τη συνεχή βελτίωση του και για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των πελατών και τις εφαρμοστέες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Με την εφαρμογή του ΣΔΠ προάγεται η διεργασιακή προσέγγιση κατά την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του για την επαύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσω της ανταπόκρισης στις ανάγκες του. Το Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας (ΣΔΠ) εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος και το παρεχόμενο προϊόν ή υπηρεσία.
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001), προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ), κατά το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO22000, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων προγραμμάτων αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων-υπηρεσιών.
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO22000 βρίσκει εφαρμογή σε επιχειρήσεις:
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων (ISO 22000), προσαρμοσμένου στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Η εφαρμογή Συστήματος HACCP αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων γεγονός που εκφράζεται μέσα από τις απαιτήσεις του Κανονισμού ΕΚ 852/2004 όπως ισχύει.
Η εφαρμογή Συστήματος HACCP αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων γεγονός που εκφράζεται μέσα από τις απαιτήσεις του Κανονισμού ΕΚ 852/2004 όπως ισχύει.
To HACCP Codex Alimentarius είναι μία διεθνής προδιαγραφή που βασίζεται στην προληπτική διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων. Εκδόθηκε από την επιτροπή του Codex Alimentarius και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Αποτελείται από ένα σύνολο αρχών υγιεινής βασιζόμενο:
Πολύ σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή Συστήματος HACCP/ Codex Alimentarius, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Συστήματος HACCP πιστοποιείται από αναγνωρισμένους Φορείς Πιστοποίησης με Μη Διαπιστευμένο Πιστοποιητικό.
Πρόκειται για μια σειρά εννιά προτύπων του οργανισμού BRCGS, τα οποία εκδόθηκαν προς εφαρμογή στις εταιρείες προμηθευτές που εφοδιάζουν τις επιχειρήσεις λιανικής. Τα πρότυπα δημιουργήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων τους αλλά και συγχρόνως να προστατέψουν τον καταναλωτή, παρέχοντας μία κοινή βάση για την επιθεώρηση των εταιρειών που εφοδιάζουν την αλυσίδα τροφίμων με προϊόντα. Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή BRCGS, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ IFS
H σειρά των προτύπων IFS (International Featured Standards) περιλαμβάνει οκτώ πρότυπα τα οποία αφορούν σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ειδικά το πρότυπο IFS FOOD προορίζεται για εφαρμογή σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων ή συσκευασίας-τυποποίησης χύμα τροφίμων ενώ δεν καλύπτει την εμπορική δραστηριότητα, τις εισαγωγές, τη διανομή ή/και την αποθήκευση προϊόντων (logistic). Το IFS προϋποθέτει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τη κείμενη νομοθεσία για τα τρόφιμα.
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή του IFS, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή του FSSC 22000, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει τις απαιτήσεις για ασφαλή τρόφιμα που παράγονται παράλληλα με σεβασμό στα ζητήματα ευημερίας, υγείας, ασφάλειας των εργαζομένων, ευημερίας των ζώων και προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί την κοινή προσπάθεια των μεγάλων εμπορικών οίκων γεωργικών προϊόντων για τη συγκρότηση προδιαγραφών οι οποίες βασίζονται στην εφαρμογή των κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και στην τήρηση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας. Η πιστοποίηση με το πρωτόκολλο GLOBALGAP αφορά γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επιδείξουν την συμμόρφωση τους με τις προδιαγραφές της παγκόσμιας αγοράς. Τα οφέλη από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου είναι:
Η σταδιακή υποβάθμιση του περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) παρέχουν το πλαίσιο για τη συστηματική αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών πλευρών των δραστηριοτήτων, προϊόντων ή/και υπηρεσιών των οργανισμών, με στόχο τη συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις, τη συνεχή βελτίωση και την πρόληψη της ρύπανσης. Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό ενδιαφέρεται να βελτιώσει την περιβαλλοντική του επίδοση, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα στον οποίον δραστηριοποιείται. ρύπανσης. Το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή και άλλων σχημάτων πιστοποίησης περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως είναι το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS). Επιπροσθέτως, έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με άλλα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης, όπως το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001, ώστε να είναι δυνατή η ενοποίηση διαφορετικών συστημάτων διαχείρισης σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όταν αυτό απαιτείται.
Η χρήση υπολογιστικών συστημάτων, ηλεκτρονικών αρχείων και δικτύων μεταφοράς δεδομένων αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η απροβλημάτιστη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων και η ασφάλεια της πληροφορίας καθημερινά απειλείται από απρόβλεπτες βλάβες του εξοπλισμού, εξωτερικές κακόβουλες επιθέσεις, ιούς και άλλα βλαβερά λογισμικά ή ακόμα και από την αδυναμία του προσωπικού να αξιοποιήσει πλήρως τις τεχνολογικές δυνατότητες των συστημάτων. Το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 27001 είναι μια διεθνής προδιαγραφή Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών που έχει εκδοθεί από τον οργανισμό ISO - International Organization for Standardization - και αποτελεί μια συλλογή κοινώς αποδεκτών καλών πρακτικών για την προστασία των ηλεκτρονικών δεδομένων. Στόχος του προτύπου είναι η διαφύλαξη της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των πληροφοριών μέσω της χρήση ενός συνόλου μέτρων ελέγχου.
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή Διαχείρισης Ασφάλειας των πληροφοριών ΕΛΟΤ ΕΝ ISO27001, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
Η ανάγκη για τεκμηριωμένη πλήρη διαφύλαξη της ασφάλειας των πληροφοριών καθίσταται ιδιαιτέρως επιτακτική στους φορείς υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, κλινικές), τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κ.α.
To FSC αποτελεί πρότυπο το οποίο έχει εκδοθεί από τον διεθνή οργανισμό Forest Stewardship Council® (FSC) για την πιστοποίηση των δασών (Forest Management) και των Εταιριών που εμπορεύονται, παράγουν προϊόντα με ξύλο που έχει παραχθεί στα πιστοποιημένα δάση. Mε την πιστοποίηση κατά FSC αποδεικνύεται η δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής στη διαχείριση των δασών. Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης κατά FSC® προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής:
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ISO37001
Το Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας ISO37001 προδιαγράφει τις απαιτήσεις και παρέχει οδηγίες για την καθιέρωση, την εφαρμογή, τη διατήρηση, την επανεξέταση και τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας (ΣΔ).
Η καθιέρωση του ΣΔ αποσκοπεί στην πρόληψη, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση της δωροδοκίας (και δωροληψίας) και στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία κατά της δωροδοκίας, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό ή κοινωνικό τομέα.
To ISO37001 απευθύνεται σε όλους τους τύπους των οργανισμών, ανεξάρτητα από το μέγεθος, τη δραστηριότητα και τον κλάδο τους. Αυτό περιλαμβάνει κρατικές επιχειρήσεις, μεγάλους οργανισμούς, μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Πολύ σημαντικά οφέλη από την πιστοποιημένη εφαρμογή Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας ISO37001, προσαρμοσμένου σωστά στις ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας μιας επιχείρησης, είναι τα εξής: