Isolution

15 - 04 - 2019

ISO 22000:2018 – New version- Important Changes

why-food-safety-culture-brokenΜε πάνω από διακόσιες ασθένειες που διαδίδονται μέσω της τροφικής αλυσίδας, είναι σαφές ότι η ασφαλής, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου τροφίμων περιπλέκει περαιτέρω την ασφάλεια των τροφίμων και η νέα έκδοση του ISO 22000 σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, παρουσιάζει μια έγκαιρη απάντηση.

Η ασφάλεια των τροφίμων αφορά την πρόληψη, την εξάλειψη και τον έλεγχο των κινδύνων που συνδέονται με την τροφή, από τον τόπο παραγωγής έως το σημείο κατανάλωσης. Εφόσον οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, κάθε εταιρεία στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να ασκεί επαρκείς ελέγχους κινδύνου. Στην πραγματικότητα, η ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών όλων των μερών: κυβερνήσεων, παραγωγών, λιανοπωλητών και τελικών καταναλωτών.

Ως στόχος όλων των οργανισμών στις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα, το ISO 22000: 2018, σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων – Απαιτήσεις για κάθε οργανισμό στην τροφική αλυσίδα, μεταφράζει τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης. Παίρνει μια προληπτική προσέγγιση στην ασφάλεια των τροφίμων βοηθώντας στον εντοπισμό, την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων που προκαλούν οι τροφές στις αλυσίδες τροφίμων και ζωοτροφών.

Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Νέα δομή: Υιοθετείται η υψηλού επιπέδου δομή  (High Level Structure) που ορίζεται από το παράρτημα SL και είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έναν οργανισμό στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.
  • Διεργασιακή προσέγγιση με  έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των διεργασιών και αλληλεπιδράσεων ώστε να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Προσέγγιση με βάση τη διακινδύνευση ‘Risk Based Thinking’ που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία και τις αρχές. ‘Ετσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση κινδύνου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του επιχειρηματικού κινδύνου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.
  • Κύκλος PDCA: το πρότυπο αποσαφηνίζει τον κύκλο Plan-Do-Check-Act, έχοντας δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται: ο ένας καλύπτει το Σύστημα Διαχείρισης και ο άλλος καλύπτει τις αρχές του HACCP.
  • Ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius .
  • Διευκρίνιση και απλούστευση των υφιστάμενων απαιτήσεων.  Ένταξη νέων ορισμών και σαφής περιγραφή των εννοιών και  διαφορών μεταξύ  των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs), Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων (OPRPs) and Προαπαιτούμενων (PRPs).

Μεταβατική Περίοδος

Μετά την τελική έκδοση του προτύπου τον Ιούνιο του 2018, ακολουθεί μεταβατική περίοδος 3 ετών για την πλήρη προσαρμογή στο νέο πρότυπο.

[Πηγή: iso.org]

ISOLUTION με εμπειρία στο χώρο των Συστημάτων Διαχείρισης αναλαμβάνει το σχεδιασμό του Συστήματος Διαχείρισης της Αφάλειας των Τροφίμων στην εταιρεία σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ISO 22000 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.