Οι τρόποι κατανάλωσης των τροφίμων διαφοροποιούνται συνεχώς, ανάλογα με την διαθεσιμότητα τους και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Στις μέρες μας, λόγω του τρόπου ζωής, δεν αξιολογούνται στα τρόφιμα από τους καταναλωτές μόνο οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αλλά και η συνολική ποιότητα καθώς και η ευκολία χρήσεως. Έτσι η επιθυμία για ευκολία και ταχύτητα στην προετοιμασία φρέσκων οπωρολαχανικών (σαλατών) έχει οδηγήσει σε ένα νέο τύπο προϊόντων, τα οποία είναι γνωστά ως ελαφρώς επεξεργασμένα προϊόντα (minimally processed fruits and vegetables ή lightly processed fruits and vegetables ή partially processed fruits and vegetables ή 4eme gamme).
Ο νέος αυτός τύπος προϊόντος που αναπτύσσεται και διαδίδεται τα τελευταία χρόνια έχει σκοπό τη διευκόλυνση των σύγχρονων νοικοκυριών, των μεγάλων εστιατορίων και γενικότερα των μονάδων μαζικής εστίασης. Οι έτοιμες σαλάτες μοιάζουν με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια εμπορικής ζωής, διατηρούν τη θρεπτική τους αξία, την οργανοληπτική ποιότητα και εγγυώνται την ασφάλεια…