Η EFSA (European Food Safety Authority) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του επιστημονικού δικτύου για την αξιολόγηση μικροβιολογικού κινδύνου 2017. Από το 2007 το Επιστημονικό Δίκτυο της EFSA συνεδριάζει 1 με 2 φορές το χρόνο και αποτελείται από 25 ευρωπαϊκά Κράτη μέλη και δύο χώρες παρατηρητές (Ελβετία και Νορβηγία).
Οι αντικειμενικοί σκοποί του MRA Network είναι:
- προσδιορισμός κοινών θεμάτων και τομέων αμοιβαίας συνεργασίας
- ταυτοποίηση και αποφυγή επικαλύψεων και απόκλιση απόψεων
- αυτοποίηση εμπειρογνωμόνων σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικά θέματα
- ανταλλαγή διαθεσιμότητας και ποιότητας δεδομένων
- ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αξιολογητών κινδύνου και των διαχειριστών κινδύνου
- ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ΕFSA, Κρατών μελών και άλλων ενδιαφερομένων
- ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της EFSA και των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και μεταξύ των αξιολογητών κινδύνων, των διαχειριστών κινδύνου και των ενδιαφερομένων
- εστίαση της προσοχής και εξορθολογισμός των κοινών ερευνητικών αναγκών
- εντοπισμός πιθανών αναδυόμενων κινδύνων κατά την αντιμετώπιση των σημερινών θεμάτων
Κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν στις δύο συνεδριάσεις τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2017 στην Πάρμα της Ιταλίας είναι:
- Κίνδυνος για την ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής λόγω της διατροφής μόσχων με γάλα που περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών
- αξιολόγηση κινδύνου της Trichinella στα ωμά delicatessen κρέατα
- αξιολόγηση κινδύνου στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων γαλακτοκιμικών προϊόντων
- συμβουλές υγείας που παρέχονται σε εγκύους και ευάλωτες ομάδες σχετικά με το L. monocytogenes κ.α.
Για να διαβάσετε την Τεχνική Έκθεση της EFSA πατήστε εδώ.