Isolution

16 - 05 - 2017

Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Facts & Figures 2016, ΙΟΒΕ

trofimaΟ ρόλος της εγχώριας βιομηχανίας Τροφίμων είναι θεμελιώδης για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και ευρύτερα για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων συνιστά σταθερά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του δευτερογενή τομέα της εγχώριας οικονομίας και μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής μεταποίησης, με τις εξελίξεις γύρω από αυτή να επηρεάζουν σημαντικά και το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.  Η βιομηχανία τροφίμων διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία, το θεμελιώδη ρόλο της, έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης.

Στη συγκεκριμένη Έκθεση, η οποία είναι η 12η κατά σειρά και εκδίδεται από το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), παρουσιάζονται  τα διαρθρωτικά μεγέθη, οι εξελίξεις και οι τάσεις της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, τόσο στο σύνολό της, όσο και στους επιμέρους υποκλάδους της.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η εγχώρια Βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το 1/4 (25%) του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης, με τα Μεταλλικά προϊόντα (13%) και τα Είδη ένδυσης (12%) να ακολουθούν.

Επίσης, η συνολική κατά κεφαλή κατανάλωση Τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών το 2015 παρέμεινε σταθερή στα €2.000, ενώ το 2010 βρισκόταν στα €2.500, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20% σωρευτικά από το 2010 έως το 2015.

Σχετικά με το εργατικό δυναμικό του Κλάδου, η βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης. Το 2016, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξάνονται κατά 4%, φθάνοντας τους 125 χιλιάδες περίπου.

Σε όρους τιμών, από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή Τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών προκύπτει ότι η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του εγχώριου δείκτη το 2016 σε σχέση με το 2015 είναι οριακά αρνητική (-0,1%).

Επιπλέον, σε όρους εξωτερικού εμπορίου, ο κλάδος τροφίμων και ποτών μείωσε το εμπορικό του έλλειμμα, από τα €2,1 δισ. περίπου το 2014, στα €1,4 δισ. το 2015, δηλ. κατά 35%. Η μείωση αυτή στο εμπορικό έλλειμμα του κλάδου προήλθε από την άνοδο των εξαγωγών το 2015 στα σχεδόν €3 δισ. (από €2,4 δισ. το 2014), αλλά και από την μείωση των εισαγωγών τροφίμων και ποτών στα €4,3 δισ. (από €4,5 δισ. το 2014). Ως αποτέλεσμα, για την εξεταζόμενη περίοδο 2010-2015, το εμπορικό έλλειμμα στα τρόφιμα και ποτά κινείται κατά το 2015 στο χαμηλότερο επίπεδό του.

Για να διαβάσετε την  Έκθεση Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών: Facts & Figures 2016 πατήστε εδώ.