Isolution

12 - 05 - 2017

Forage4climate: Ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

forafe4climateΤο πρόγραμμα Forage4climate CCM LIFE15/IT/000039 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να αναδείξει εναλλακτικά συστήματα παραγωγής χονδροειδών ζωοτροφών για διατροφή γαλακτοπαραγωγών ζώων, με χαμηλότερη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου και μεγαλύτερη δέσμευση οργανικού άνθρακα από το έδαφος στην Ευρώπη και τις Μεσογειακές Χώρες.

Το πρόγραμμα Forage4climate φιλοδοξεί να διαδώσει μία πρακτικά εφαρμόσιμη τεχνική διαδικασία μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από δραστηριότητες που συνδέονται με τη χρήση της γης για παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών, που προορίζονται για διατροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων στην Ηπειρωτική Ευρώπη και γαλακτοπαραγωγών αιγοπροβάτων στις Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες.

Όρθες γεωργικές πρακτικές

Μέσω του προγράμματος θα αναδειχθούν ορθές γεωργικές πρακτικές που αφενός θα περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αφετέρου θα αυξήσουν τη συγκέντρωση του οργανικού άνθρακα στο έδαφος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των τεχνητών λειμώνων και των φυσικών βοσκοτόπων.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται τέσσερις περιοχές της Ελλάδας (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρος), τρεις της Po Valley της Ιταλίας (Piedmont, Lombardy και Emilia-Romagna) και η Σαρδηνία, καλύπτοντας τις πλέον αντιπροσωπευτικές κλιματικές συνθήκες της Ευρώπης.

Από Σεπτέμβριο του 2016 έως Δεκέμβριο του 2020

Το πρόγραμμα άρχισε ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2020. Συντονιστής του εν λόγω προγράμματος είναι το Ερευνητικό Κέντρο Ζωικής Παραγωγής (CRPA Sp. A.) της Regio Emilia, με συμμετέχοντες (partners) το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (AUA), το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (UNIMI), το Πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας (UNISS) και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο (KINGDOM).

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μελετήσει τα εναλλακτικά συστήματα παραγωγής χονδροειδών ζωοτροφών για διατροφή γαλακτοπαραγωγών αιγοπροβάτων και θα έχει την ευθύνη διάδοσης και εφαρμογής των αποτελεσμάτων του προγράμματος Forage4climate στους Έλληνες παραγωγούς – κτηνοτρόφους. Επιλέον, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Ζέρβας θα έχει το συντονισμό της Ευρωπαϊκής ομάδας των ειδικών που θα επιλέξουν την κατάλληλη προς εφαρμογή μεθοδολογία και στη συνέχεια θα αναλύσουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος που θα προκύψουν.

Για περισσότερες πληροφορίες: forage4climate/crpa.it

[Πηγή: meatplace.gr]