Isolution

12 - 12 - 2017

Στο τελικό στάδιο η έκδοση του ISO 45001 για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

safety firstΚάθε μέρα, χάνονται χιλιάδες ζωές λόγω εργατικών ατυχημάτων ή θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με δραστηριότητες εργασίας. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον. Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους οργανισμούς να το κάνουν αυτό και έχει πλέον φθάσει σε ένα από τα τελικά στάδια της ανάπτυξής του.

Το ISO 45001, Συστήμα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, θα βοηθήσει τους οργανισμούς να παρέχουν έναν ασφαλή και υγιεινό χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους και τους άλλους παρευρισκόμενους, να προλαμβάνουν θανάτους, τραυματισμούς και να βελτιώνουν συνεχώς την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (OH & S). Έχοντας φτάσει στο τελικό στάδιο σχεδιασμού (FDIS), τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν άλλη μια φορά σχόλια σχετικά με το σχέδιο πριν από την τελική δημοσίευση που αναμένεται τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), κάθε μέρα, περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασία (πάνω από 2,78 εκατομμύρια ετησίως) και πάνω από 370 εκατομμύρια ατυχήματα συμβαίνουν στην εργασία ετησίως. Το βάρος τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους είναι τεράστιο, με απώλειες, εκτός από την ίδια τη ζωή, για την ευρύτερη οικονομία από την πρόωρη συνταξιοδότηση, την απουσία προσωπικού και την αύξηση των ασφαλίστρων.

Έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμοστεί σε όλα τα μέρη του κόσμου και σε όλους τους τομείς, το μελλοντικό ISO 45001 έχει ως στόχο να μειώσει αυτό το φοβερό “φόρο”. Θα είναι το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο αυτού του είδους, παρέχοντας στους οργανισμούς ένα παγκοσμίως αποδεκτό πλαίσιο για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, τη μείωση των κινδύνων στο χώρο εργασίας και τη δημιουργία υγιέστερων και ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας.

Το προσεχές πρότυπο θα ακολουθήσει τα βήματα των άλλων προσεγγίσεων των συστημάτων διαχείρισης ISO, όπως το ISO 14001 (περιβάλλον) και το ISO 9001 (ποιότητα). Θα λάβει επίσης υπόψη άλλα διεθνή πρότυπα σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων του OHSAS 18001, των οδηγιών της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)-ILO-OSH, των διαφόρων εθνικών προτύπων και των διεθνών κανόνων και συμβάσεων εργασίας της ΔΟΕ.

Ο David Smith, Πρόεδρος του ISO / PC 283, της επιτροπής έργου που ανέπτυξε το πρότυπο, δήλωσε ότι η ευθυγράμμιση του ISO 45001 με τη φόρμα των προτύπων του συστήματος διαχείρισης ISO θα αποτελέσει ευπρόσδεκτη προσθήκη. “Έχουμε τώρα ένα διεθνές πρότυπο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, ευθυγραμμισμένο με άλλα επιχειρηματικά πρότυπα όπως ISO 9001, ISO 14001 και ISO / IEC 27001, που βοηθά τους οργανισμούς να διαχειριστούν αυτόν τον βασικό κίνδυνο ως μέρος των επιχειρηματικών τους διαδικασιών.”

“Το ISO 45001 αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το OHSAS 18001, το οποίο καθιέρωσε ότι η τυποποίηση με βάση την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και στους επιχειρηματικούς τομείς”, πρόσθεσε. “Η αποτελεσματική εφαρμογή του ISO 45001 θα μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος στο χώρο εργασίας.”

[Πηγή: iso.org]