Isolution

6 - 06 - 2017

Πώς η Ευρώπη ελέγχει τα Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα

FytofarmakaΓιατί χρησιμοποιούνται τα φυτοφάρμακα;

Για την προστασία των καλλιεργειών από το να πάθουν ζημιές ή να καταστραφούν εξαιτίας ασθενειών και παρασίτων. Χρησιμοποιούνται για να διατηρούνται οι αποδόσεις των καλλιεργειών.

Τι είναι υπολείμματα φυτοφαρμάκων και πώς φτάνουν στο φαγητό;

Αυτά τα υπολείμματα είναι οι μετρήσιμες ποσότητες χημικών ουσιών που προκύπτουν από τη χρήση φυτοφαρμάκων που παραμένουν στα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρουσιάζονται και σε καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων και στο περιβάλλον μπορεί να βρεθούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κρέας, το γάλα και τα αυγά.

Βεβαιώνοντας πως τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα είναι ασφαλή.

Η EFSA παρέχει ανεξάρτητες εκτιμήσεις κινδύνου για να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα.

Σε επίπεδο ΕΕ, η χρήση φυτοφαρμάκων περιορίζεται στην ελάχιστη ποσότητα που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Μπορείτε να διαβάσετε το infographic εδώ το οποίο επισημαίνει πώς η EFSA και τα Κράτη Μέλη δουλεύουν μαζί για να ελέγξουν τα υπολείμματα από αυτές τις ουσίες.

Επίσης, μπορέιτε να παρακολουθείσετε στον παρακάτω σύνδεσμο το video της EFSA σχετικά με τα φυτοφάρμακα και πώς μπορούν να βρεθούν στο φαγητό μας:

https://www.youtube.com/watch?v=aTm7i84mcMI&list=PL77B6F5984D1D92AE

[Πηγή: efsa.europa.eu]