Isolution

15 - 02 - 2012

Οδηγός για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με τον Κανονισμό EK 852/2004  όλες οι Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τρόφιμα (Βιομηχανίες τροφίμων, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κλινικές, Εστιατόρια, Super Market, Catering, Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, fast food, Ξενοδοχεία κ.λ.π) είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν Σύστημα HACCP με βάση τις αρχές του Codex Alimentarius.

To Σύστημα HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα που επιτυγχάνει την ασφάλεια των τροφίμων μέσω της ανάλυσης των βιολογικών, χημικών, φυσικών κινδύνων και τη λήψη προληπτικών μέτρων ελέγχου ώστε με την εφαρμογή και των προαπαιτούμενων να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τροφίμων.

Ο έλεγχος εφαρμογής του Συστήματος Αυτοελέγχου/ HACCP διενεργείται  από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ή από άλλες κρατικές αρχές όπως είναι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Ο έλεγχος από την όποια Αρμόδια Αρχή διεξάγεται υποχρεωτικά και χωρίς προειδοποίηση.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη εφαρμογή του Συστήματος HACCP, των Κανόνων Υγιεινής, των προαπαιτούμενων προγραμμάτων και των κριτηρίων (μικροβιολογικών, θερμοκρασίας, κ.λπ.) που επιβάλλει η επιμέρους Νομοθεσία τροφίμων, προτείνεται η λήψη αναγκαίων μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν επιβολή προστίμων, απόσυρση ή/και καταστροφή των τροφίμων, επιβολή οικονομικών προστίμων, αναστολή λειτουργίας μέρους ή ολόκληρης της επιχείρησης κ.α.

Είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση; Όχι. Oι Επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν και να εφαρμόζουν το Σύστημα HACCP και δεν είναι υποχρεωμένες να πιστοποιηθούν. Σε περίπτωση όμως που η ίδια  η επιχείρηση ή οι πελάτες της το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.

Άμεσα οφέλη: Σημαντική μείωση του κινδύνου των τροφικών δηλητηριάσεων-Αύξηση της εμπιστοσύνης για την κατανάλωση τροφίμων-Μείωση ανακλήσεων-Μείωση των νομικού και ασφαλιστικών κόστους, λόγω κάλυψης της νομικής υποχρέωσης που απορρέει από τον κανονισμό ΕΚ/852/2004-Ανταπόκριση, χωρίς προβλήματα, στους ελέγχους Ελεγκτικών Αρχών.

 

Στα πλαίσια των παραπάνω ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην έκδοση Οδηγού για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο οδηγός, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή ορθής υγιεινής πρακτικής, σχέδια HACCP και έντυπα τεκμηρίωσης της εφαρμογής του. Ο οδηγός μπορεί να τροποποιείται, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες μεθόδους επεξεργασίας, τις λειτουργικές διεργασίες, το είδος των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων και να
προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης (https://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=505).

 

Η ISOLUTION με πολύ μεγάλη εμπειρία, επιστημονική γνώση και κατάρτιση στο Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Εφαρμογή Συστημάτων HACCP έχει την δυνατότητα παροχής αξιόπιστων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην επιχείρηση σας.