Isolution

26 - 06 - 2017

Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικής Πιστοποίησης στην Ε.Ε. για την Εισαγωγή Βιολογικών Προϊόντων

Ένα νέο σύστbioημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης ισχύει από τις 19 Απριλίου 2017  με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών βιολογικών προϊόντων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο σύστημα πρόκειται να αναδείξει την Ε.Ε. σε παγκόσμιο ηγέτη όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών.

Το σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης. Αναμένεται επίσης ότι θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και των αρχών και ότι θα προσφέρει πολύ πληρέστερα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες ήρθαν έπειτα από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αίτημα κρατών-μελών να δοθεί απάντηση σε ανησυχίες που αφορούν την παρακολούθηση των κινήσεων βιολογικών προϊόντων και τη συνοχή των ελέγχων εισαγωγών.

Εκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι για μια μεταβατική 6 μηνη περίοδο θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, όμως, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.

Στην πράξη, οι αλλαγές προϋποθέτουν την ενσωμάτωση των εν λόγω πιστοποιητικών εισαγωγής στο σύστημα ελέγχου και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές (TRACES), στο υφιστάμενο δηλαδή ηλεκτρονικό σύστημα της Ε.Ε. για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής ανά την Ε.Ε. Το σύστημα TRACES είναι διαθέσιμο σε 24ωρη βάση και διευκολύνει αποδεδειγμένα το εμπόριο, διότι επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίες για τις κινήσεις των φορτίων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών. Το σύστημα αποτελεί επίσης αποδεδειγμένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση κινήσεων φορτίων και διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων λόγω απορριφθέντων φορτίων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Βιολογική γεωργία στην ΕΕ

[Πηγή: europa.eu]