Isolution

23 - 07 - 2018

ΚΤΠ: Αλλαγές στην επισήμανση τροφίμων – δειγματοληψία

nutritional-labeling-500x500Δημοσιεύτηκε στην Εφημεριδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, και με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 11 και καταργείται το άρθρο 11α του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (KT.Π.).

Σύμφωνα με το άρθρο 11, όπως αντικαταστάθηκε η παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011, ο οποίος ρητά απαγορεύει τη διάθεση τροφίμων στην εγχώρια αγορά, αν οι προβλεπόμενες υποχρεωτικές ενδείξεις δεν αναγράφονται στα ελληνικά.

Δεν απαγορεύεται η πολύγλωσση επισήμανση των ενδείξεων.

Θα πρέπει, όμως,  να συνοδεύεται, εκτός των λοιπών ενδείξεων, και από ένδειξη σχετική με την αναγνώριση της παρτίδας στην οποία ανήκει το τρόφιμο.

Η ένδειξη της παρτίδας δεν απαιτείται:

i) Στα γεωργικά προϊόντα τα οποία πωλούνται ή παραδίδονται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, συντήρησης ή συσκευασίας ή διακινούνται προς οργανώσεις παραγωγών ή συλλέγονται με σκοπό την μεταποίηση.

ii) Όταν στον τόπο πώλησης στον τελικό καταναλωτή τα τρόφιμα δεν είναι προσυσκευασμένα, συσκευάζονται αν το ζητήσει ο αγοραστής ή έχουν προσυσκευαστεί για να πωληθούν αμέσως.

iii) Στις συσκευασίες ή τα δοχεία των οποίων η μεγαλύτερη όψη έχει επιφάνεια μικρότερη από 10 cm2 .

iv) Στις ατομικές δόσεις παγωτών. Η ένδειξη για την αναγνώριση της παρτίδας πρέπει να εμφανίζεται επί ομαδικών συσκευασιών.

Η παρτίδα καθορίζεται σε κάθε περίπτωση από τον παραγωγό, τον παρασκευαστή ή τον συσκευαστή του τροφίμου ή τον πρώτο πωλητή που είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της Ένωσης.

Πριν από την ένδειξη της παρτίδας αναγράφεται το γράμμα «L» εκτός από την περίπτωση που η ένδειξη της παρτίδας διακρίνεται καθαρά από τις άλλες ενδείξεις της ετικέτας.

Όταν τα τρόφιμα είναι προσυσκευασμένα η ένδειξη της παρτίδας και ενδεχομένως το γράμμα «L» αναγράφονται στην προσυσκευασία ή σε μία ετικέτα συνδεδεμένη με αυτή. Όταν τα τρόφιμα δεν είναι προσυσκευασμένα η ένδειξη της παρτίδας αναγράφεται στη συσκευασία ή στο δοχείο ή, ελλείψει τούτου, στα σχετικά εμπορικά έγγραφα. Η ένδειξη της παρτίδας αναγράφεται πάντοτε με τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη.

Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι προαιρετική στην περίπτωση που στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελευταία ημερομηνία ανάλωσης, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή, και κατά σειρά τουλάχιστον, της ημέρας και του μήνα.

[Πηγή: oenet.gr]