Isolution

24 - 04 - 2015

Εμπιστοσύνη των Καταναλωτών στα Βιολογικά Προϊόντα

βιοΣύμφωνα με έρευνες πάνω από το 70 των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο, σχεδόν το 60 % αυτών δηλώνουν ότι θα ήθελαν να βελτιωθεί το σύστημα ελέγχου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δεν αφορά απλώς και μόνο την ποιότητα. Έχει επίσης να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή μεταχείριση των ζώων και την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης.

Πιστοποίηση και εμπιστοσύνη

  • Ο λογότυπος και η επισήμανση της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα βοηθούν τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν γρήγορα και εύκολα τα προϊόντα αυτά, και αποτελούν εγγύηση ότι τα προϊόντα αυτά πληρούν πάντα τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
  • Ποιότητα των τροφίμων: το 90% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα, εξ ορισμού, δεν περιέχουν ΓΤΟ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τους περιορισμούς που ισχύουν σχετικά με τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα αντιβιοτικά καθώς και για το πώς οι γεωργοί παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας μέσω της αμειψισποράς και των εποχικών καλλιεργειών πατώντας εδώ.
  • Επιθεωρήσεις και έλεγχοι: οι μισοί μόνον Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι όλες οι επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία ελέγχου, από την αρχή μέχρι το τέλος πατώντας εδώ.
  • Βραχεία αλυσίδα εφοδιασμού: ένα χαρακτηριστικό της βιολογικής γεωργίας είναι επίσης ότι έχει μειώσει κατά πολύ τον χρόνο και την απόσταση από το αγρόκτημα στο τραπέζι σας.

Περιβάλλον

Η βιολογική παραγωγή συνδυάζει βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, υψηλό βαθμό βιοποικιλότητας και διατήρηση των φυσικών πόρων. Πρόκειται για μέθοδο παραγωγής με φυσικές ουσίες και διεργασίες, η οποία παρέχει δημόσια αγαθά που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε εδώ.

Καλή μεταχείριση των ζώων

Η εφαρμογή υψηλών προτύπων όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων, με σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών των διάφορων ειδών, συγκαταλέγεται στις αρχές της βιολογικής παραγωγής. Στα υψηλά αυτά πρότυπα περιλαμβάνεται η επιλογή των κατάλληλων φυλών και κτηνοτροφικών πρακτικών, καθώς και η διατήρηση της υγείας των ζώων χάρη στην ενθάρρυνση της φυσικής ανοσοποιητικής άμυνάς τους. Η καλή κατάσταση των ζώων πρέπει να διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε εδώ.

[Πηγή: https://ec.europa.eu/]