Isolution

22 - 01 - 2013

Διαδικτυακή Διαβούλευση σχετικά με την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Βιολογική Γεωργία

Στις 15 Ιανουαρίου ξεκίνησε διαδικτυακή διαβούλευση η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου 2013. 

Με τη θέσπιση αυστηρών κοινών κανόνων για τα βιολογικά προϊόντα, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να προβάλει το έργο των Ευρωπαίων παραγωγών βιολογικών προϊόντων οι οποίοι φροντίζουν για την ύπαιθρο, τη βιοποικιλότητα και την τήρηση υψηλών προτύπων προστασίας των ζώων.

Η Επιτροπή αναζητά τρόπους βελτίωσης των κανόνων της ΕΕ που ισχύουν για τα βιολογικά προϊόντα, ώστε να αυξηθεί κι άλλο η ζήτησή τους.

Τα θέματα που θίγει η διαβούλευση είναι τα εξής:

  • η απλούστευση των κανόνων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ενισχυμένων προτύπων
  • η διασφάλιση ότι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) -οι οποίοι απαγορεύονται βάσει των κανόνων- δεν θα υπεισέρχονται τυχαία στην τροφική αλυσίδα
  • η προώθηση βιολογικών προϊόντων μέσω των νέων κανόνων επισήμανσης (ιδίως υποχρεωτική χρήση του ευρωπαϊκού λογότυπου για όλα τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ )
  • η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης 2004 της Επιτροπής για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας
  • η διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων με σκοπό την πρόληψη της απάτης
  • η αντιμετώπιση κενών στην τρέχουσα νομοθεσία για τις εισαγωγές.

Πώς να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας:

Δεχόμαστε παρατηρήσεις από πολίτες, οργανισμούς και δημόσιες αρχές.

Για να συμμετάσχετε στη διαβούλευση αυτή, σας καλούμε να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο προτείνει αναθεώρηση θεμάτων που σχετίζονται με τη βιολογική γεωργία. Εάν μπορείτε να διαθέσετε λιγότερα από 15 λεπτά, απαντήστε μόνο στις υποχρεωτικές ερωτήσεις.

Αφού συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, θα σας ζητηθεί να πατήσετε το πλήκτρο “Υποβολή”. Το ερωτηματολόγιο υποβάλλεται μόλις πατήσετε αυτό το πλήκτρο.

Η διαβούλευση είναι ανώνυμη. Όλες οι απαντήσεις θα λάβουν τυχαία επιλεγμένο αριθμό επεξεργασίας, έτσι ώστε να μην συλλέγονται τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αποστολέα. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων βεβαιώνει ότι οι παραπάνω πληροφορίες είναι σωστές και εγγυάται ότι τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν συγκεντρωτικά, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση των ατόμων που συμμετείχαν στη διαβούλευση για κάθε κατηγορία απαντήσεων.

Οι απαντήσεις στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο δεν δημοσιεύονται, εκτός από τις συμπληρωματικές απαντήσεις που λαμβάνει η αρμόδια υπηρεσία (βλέπε παρακάτω). Τέτοιες απαντήσεις θα δημοσιεύονται σ’ αυτήν την ιστοσελίδα, εκτός εάν ζητήσετε ρητά να μην τις δημοσιεύσουμε.

Δείτε το ερωτηματολόγιο

Πηγή:  https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_el.htm