Για την αποτελεσματική διεκπεραίωση της παρακολούθησης των βραχυπρόθεσμων οικονομικών εξελίξεων και προοπτικών, το ΙΟΒΕ κάνει εκτεταμένη χρήση των ερευνών οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε μήνα με τη μορφή αυτής της έκδοσης στηρίζονται στα πρωτογενή αναλυτικά στοιχεία για πάνω από 1000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1500 καταναλωτών, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει αποκλειστικά και μόνο το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας για τον Απρίλιο 2015, το οικονομικό κλίμα φαίνεται να μένει αμετάβλητο σε ΕΕ και Ευρωζώνη σε σχέση με το Μάρτη του 2015.
Στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, καθώς επίσης φαίνεται και σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτυπώνονται δυσμενέστερες στη Βιομηχανία, ενώ βελτιώνονται οριακά μετά από 3 μήνες υποχώρησης στο Λιανικό Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Όμως είναι καθοριστική για το δείκτη η πτώση σχεδόν 10 μονάδων που καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς η πολύ μεγάλη αύξηση που είχε σημειωθεί μετεκλογικά το Φεβρουάριο ήδη περιορίζεται στο μισό. Είναι φανερό ότι η διατήρηση της αβεβαιότητας αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη του δείκτη προοιωνίζεται αρνητική εξέλιξη και στο ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας ενώ είναι λογικό ότι, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Διαβάστε τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας για τον Απρίλιο 2015 εδώ
[Πηγή: www.iobe.gr]